11 Ekim 2019 Cuma

E-SPOR - Atakan Çetinel

                                                       LEAGUE OF LEGENDS


                                           


Oyun dünyasının Ferrari'si League of Legends tempolu, rekabete dayalı, strateji oyunlarının heyecanını rol yapma oyunlarının öğeleriyle bir araya getiren çevrim içi bir oyundur. Tasarımları ve oynanışlarıyla kendine özgü şampiyonlardan oluşan iki takım, çeşitli savaş alanlarında ve oyun modlarında başa baş mücadele eder. League of Legends sürekli çeşitlenen şampiyonları, sık sık güncellenen içeriği ve canlı turnuva ortamıyla, her beceri seviyesindeki oyuncunun sıkılmadan çok uzun süre oynayabileceği bir oyundur.


League of Legends 5’er kişilik 2 takımın, 3 koridordan oluşan bir haritada birbirlerinin merkezini yıkma mücadelesidir. Bu işlemi gerçekleştirirken çeşitli değişkenleri kullanmak durumunda olursunuz. Bu değişkenleri kullanma metodunuz da sizin stratejinizi belirler. Stratejinizi belirleyebileceğiniz 6 farklı değişken vardır. Bu değişkenler şu şekilde sıralanır; Şampiyonlar, Eşyalar, Kabiliyetler, Rünler ve Sihirdar Büyüleri. Tercih ettiğiniz seçeneğe göre rakibinize üstünlük sağlayabilir ve bu üstünlüğü koruyarak zafere ulaşabilirsiniz.
League of Legends’ta değişkenlerin dışında bir de statik olgular mevcuttur. Bunlar da Kuleler-İnhibitörler-Merkez Yapı-Minyonlar-Cavanarlar olmak üzere 5 ana başlıkta toplanmıştır. Bu olgular sizin tercihinizin dışında her oyunda bulunmakta ve size çeşitli avantajlar ve dezavantajlar sunmaktadır.
Arzu ederseniz öncelikle statik olgulardan başlayalım. İlk ve en önemli olgu Kulelerdir. Her koridorda 3 ve merkez binanın önünde 2 olmak üzere her takımın toplamda 11 adet kulesi bulunmaktadır. Bu kuleler şampiyonların merkeze ulaşmasını zorlaştırmak amacıyla yaratılmıştır. Bir kuleyi yıkmadan aynı koridordaki bir diğer kuleyi yıkmanız ve merkeze ulaşmanız mümkün olmadığı için kule yıkmak oyundaki birincil önceliktir. Kuleleri yıkmak için çeşitli stratejiler izlenebilir. Strateji belirlemeden önce bilmeniz gereken ilk şey kulelerin hedef alma önceliğidir. Kuleler hedef alırken ilk öncelikleri minyonlardır. Eğer menzili içerisinde bir minyon varsa ilk olarak ona saldırırlar. Ancak bu önceliği bozacak unsurlar da mevcuttur. Eğer rakip şampiyon, kulenin menzili içerisinde bulunan dost bir şampiyona hasar verirse kule önceliğini minyondan alıp hasar veren şampiyona yönelir. Çünkü kulenin birincil önceliği kendi takımını ve merkezini korumaktır. Takımının bir üyesinin hasar görmesini bir tehdit olarak görür ve hasar veren rakip şampiyonu hedef alarak menzilinden çıkana dek ona vurmaya devam eder. Bu yüzden kulenin altında rakip bir şampiyon varken ona vurmaktan sakınmak gerekir. Çünkü kuleler oldukça güçlü yapılardır ve hasarları fazlasıyla yüksektir. Ve şampiyonlara verdikleri hasar her saldırıda daha fazla güçlenir. Yani bir şampiyonun kuleden aldığı ilk hasar ve sonrasındaki hasarlar arasında ciddi farklar vardır. Oyuna yeni başlayan oyuncuların kuleyle kendilerini imtihan etmemesi önemle tavsiye edilir. Kuleleri yok etmek için minyonların varlığından faydalanmak en geçerli yöntemdir.
İkincil statik olgumuz inhibitörlerdir. İnhibitörler her 3 koridorda birer tane bulunmaktadır. Bulundukları yer sabit ve 3. Kulelerin arkasıdır. İlk üç kule yıkılmadan inhibitörü yıkmak mümkün değildir. İnhibitör yıkımı belirli bir süre için geçerlidir. Ve bu süre zarfı içerisinde yıkmış olduğunuz inhibitörün koridorundan gelen dost minyonları güçlendirirsiniz. 3 dakikalık süre geçtikten sonra inhibitörler geri doğar ve siz onu tekrar yıkana kadar minyonlarınızın güçlendirmesi duraksar. İstatistiklere göre ilk inhibitörü yıkan takım daha büyük oranda oyun kazanma yüzdesine sahiptir. Bu yüzden stratejinizi belirlerken kuleleri ve inhibitörleri birincil amaç olarak kafanıza yerleştirmelisiniz.
Bir diğer statik olgu da minyonlardır. Minyonlar oyun başladıktan 90 saniye sonra doğar ve her üç koridorda rakip kuleye doğru yol alırlar. Minyonların da kuleler gibi öncelikli hedefleri vardır. İlk ve en büyük öncelikleri rakip minyonlar ve sonrasında kulelerdir. Eğer bu ikisi minyonların menzili içerisinde bulunmuyorsa minyonlar yakındaki şampiyonu hedef alırlar. Minyonların hedef alma önceliğini değiştiren bazı etmenler de mevcuttur. Örneğin rakip minyonların yanında rakip bir şampiyona otomatik saldırı yapmanız minyonun önceliğini değiştirmesine ve size saldırmasına neden olacaktır. Minyonlar oyunun erken safhalarında şampiyonlardan sayı üstünlüğü sayesinde daha güçlüdürler. Bu sebeple hiçbir zaman minyonları hafife almamalı ve rakip şampiyonun yanında çok fazla minyon varken onlarla savaşmamalısınız. Minyonların önem arz etmesinin bir diğer sebebi de size sundukları altındır. Oyunun değişkenleri başlığı altında bahsedeceğimiz eşya unsuruna sahip olabilmek için altına ihtiyaç duyarsınız. Bu altını da en kolay kazanma yöntemi minyon katletmektir. Katledilen minyonun altınını alabilmek için onun ölmesini sağlayan son vuruşu yapmanız gerekmektedir. Oyunda ilk ustalaşmanız gereken konu da budur. Rakibi öldürmeye odaklanmaktan ziyade minyon farmlamaya odaklanarak kazanmış olduğunuz altınları doğru eşya tercihleriyle büyük avantajlara çevirip rakibinizi daha rahat halt edebilirsiniz.


                                           

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder